ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

 

Βαρεθήκατε το ροχαλητό, βαρεθήκατε την υπνηλία?

 

Οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα θεωρείται παθολογική υπνική άπνοια. Όταν έχουμε πάνω από 10 επεισόδια άπνοιας για μια ώρα ύπνου, τότε μιλάμε για Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Σύμφωνα με στατιστικές, 5 στους 100 μεσήλικες άνδρες και 3 στις 100 γυναίκες πάσχουν από υπνική άπνοια και τα ποσοστά αυξάνονται στην 3η ηλικία.

 

Υπάρχουν 3 είδη άπνοιας:

 

1. Η κεντρική (βλάβη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος)
2. Η αποφρακτική (απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού)
3. Η μεικτή: συνδυάζει την κεντρική και την αποφρακτική άπνοια

 

Τι είναι αποφρακτική άπνοια

 

Με την χαλάρωση που επέρχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου αποφράσσεται η είσοδος του αεραγωγού (φάρυγγας) ή προκαλείται διαταραχή της αναπνοής με παύσεις (διαστήματα άπνοιας). Παράλληλα, η σταφυλή (αυτή η σαρκώδης απόφυση που κρέμεται από τον ουρανίσκο στο βάθος του στόματος) πάλλεται και προκαλεί το ροχαλητό.

sleep-apnea

Στους περισσότερους ανθρώπους οι αποφρακτικές άπνοιες εμφανίζονται λόγω αυξημένου σωματικού βάρους, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να εμφανιστούν λόγω ανατομικών ανωμαλιών όπως, μεγάλη γλώσσα, αμυγδαλών και σταφυλής, μικρής κάτω γνάθου και ρινικής απόφραξης.

 

Συνέπειες

 

Ο άνθρωπος που δεν αναπνέει κανονικά στον ύπνο του δεν παίρνει την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί, έχει δηλαδή κακή ποιότητα ύπνου.

Συνήθως ξυπνά κουρασμένος και κατά τη διάρκεια της ημέρας νοιώθει υπνηλία. Επιφέρει δυσλειτουργίες, όπως, αλλαγή διάθεσης και προσωπικότητας, αδυναμία συγκέντρωσης, τροχαία ατυχήματα, αίσθημα καταπίεσης, κατάθλιψη, μείωση μνήμης, στοχαστικές διαταραχές, ξηρότητα λαιμού, πονοκέφαλους, αύξηση σωματικού βάρους, νυχτερινή συχνουρία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Η υπνική άπνοια συμβάλει στην δημιουργία αρτηριακής υπέρταση, καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Διάγνωση

 

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε και αν έχετε περισσότερες από τρεις θετικές απαντήσεις επικοινωνήστε με την εταιρεία μας. Η Μαρία Μπουλντά Ειδικευμένη Θεραπεύτρια Παθήσεων & Υπνικής Άπνοιας θα σας κατευθύνει για να διαγνωστεί αν όντως πάσχετε από αποφρακτική άπνοια, σε ένα ειδικό κέντρο μελέτης ύπνου. Εκεί θα παραμείνετε για μια βραδιά. Υποβάλλεστε σε μια ειδική εξέταση που ονομάζεται «πολυκαταγραφή μελέτη ύπνου» και καταγράφονται πολλαπλές παράμετροι εγκεφαλικής, αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας. Η καταγραφή είναι συνεχής και αφορά την συνολική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Ειδικοί τεχνολόγοι παρίστανται σε όλη τη διάρκεια της νύκτας κοντά σας και εξασφαλίζουν μια άρτια ποιότητα καταγραφής.

 

Θεραπεία

 

Η θεραπεία στοχεύει σε αποκατάσταση της αναπνοής την νύχτα και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν πιό πάνω. Η συσκευή θετικής πίεσης αέρα C-PAP είναι η πιό διαδεδομένη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας. Ο ασθενής φοράει μια μάσκα στην μύτη κατά την διάρκεια του ύπνου. Η μάσκα διαχέει αέρα απο την μύτη στον φάρυγγα σε ιδανικά επίπεδα πίεσης και τον κρατάει ανοιχτό, έτσι ο πάσχων κοιμάται και αναπνεύει φυσιολογικά. Η θεραπεία αυτή δεν έχει επιπλοκές και θεωρείται διεθνώς η καλύτερη για την αποφρακτική άπνοια στον ύπνο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αν έχετε περισσότερα από 3 συμπτώματα σύμφωνα με την λίστα που ακολουθεί, τότε ίσως πάσχετε από το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας.

    1.Ροχαλίζετε σύχνά και έντονα
    2.Σταματάει η αναπνοή σας όταν κοιμάστε
    3.Πνίγεστε ή λαχανιάζετε για να πάρετε ανάσα ενώ κοιμάστε
    4.Στριφογυρίζετε έντονα κατά την διάρκεια του ύπνου
    5.Έχετε συχνοουρία κατά την διάρκεια του ύπνου
    6.Ξυπνάτε κουρασμένος
    7.Ξυπνάτε με πονοκέφαλο
    8.Νυστάζετε ή κοιμηθήκατε ποτέ ενώ οδηγούσατε
    9.Νυστάζετε ή κοιμηθήκατε ενώ βρισκόσασταν σε δημόσιο χώρο
    10.Έχετε πρόβλημα στο να συγκεντρωθείτε
    11.Έχετε πάρει βάρος τα τελευταία 5 χρόνια
    12.Ροχαλίζετε συχνά και έντονα